Od elévů po samostatné lezce (2021-2022)

Z důvodu velkého zájmu o skalní lezení dospěláků se cca 3roky nazpět rozběhli pravidelné úterní „tréninky“ dospělých kurzistů. Po dohodě účasníků fungujeme celkoročně na venkovní stěně v Milovicích. Pokud jsou velké mrazy scházíme se na metodiku u mne doma.  Skladba výuky resp. počet lezců se v průběhu roku postupně mění  v závislosti na nabytých zkušenostech. Lezci déle chodící obvykle začínají lézt samostatně a uvolňují místo dalším začátečníkům. Většina „dnes již bývalých kurzistů = samostatných lezců z předchozích let“ se alespoň občas zúčastňuje jednodenních či víkendových akcí skalních resp. v zimě jednodenních lezení v indooru. To přispívá k předávání zkušeností nejenom ve směru instruktor-začínající lezec, ale i zkušený lezec-vzdělaný začátečník-začátečník, což bylo v dobách o 20-30let zpět běžným zvykem. Občas v době úterního „tréninku“ dorazí na soukromý polez lezci z řad HO Lysá n/L, VHT Lysá n/L, HO Alpíci či někdo ze skupiny Bouldrování Milovice. Tento faktor přispívá k rychlejšímu rozvíjení a předávání zkušeností nováčkům resp. méně zkušeným lezcům. Hlavně někteří lezci z HO Lysá se často účastní skalních výjezdů s dospělými kurzisty.  Díky tomu, že se všichni znají z úterních lezení, je možnost výjezdu i na akce pořádané HO Lysá (jako např. první a poslední slanění, pravidelné skalní jednodenní/víkendové výjezdy, Alpy,….). Za to všem patří můj dík.

Počet aktivních členů dospělých kurzistů se během roku mění, nicméně v posledních 1-2 letech se dlouhodobě pohybuje od 8-12 členů. Celkový počet členů je odvislý hlavně od počtu úplných začátečníků. Parta se od chladných podzimních večerů 2021 po pravidelných trénincích tmelí v blízké vinárně ;-D případně také na víkendových vandrech od podzimu do jara.

Všichni nováčci si během kurzu vštěpují znalosti: o materiálu (sedák, karabiny, lana), základní uzly (cca9ks), slanění s prusíkem/bez prusíku, zablokování kýble, přechod do slanění, lezení jednodélkových cest v lanovém družstvu. I „začátečníci“ tedy umějí odjistit lezce ze štandu, což umožňuje parádně si společně zalézt na skalách (i hůře odjištěných) a přitom neblokovat dlouhodobě jednotlivé cesty (např. celodenně nataženým lanem na TR). Pokročilejší lezci následně prohlubují znalosti při použití 1/2lodního uzle (dobírání druholezce ze štěndu, slanění). Ti se zájmem o vícedélky či hory se učí dopomoc kladkou ve směru nahoru,  dlouhé spuštění zraněného přes svázaná lana a někteří i štraussovu metodu vytažení lezce na štand.

Od podzimu 2021 do července 2022 jsme společně mimo pravidelné tréniky absolvovali:

  • v indooru: min. 5 zimních jednodenních (so či ne) lezení (Jungle, BigWall)
  • skalní lezení: Řevnice (2x), Radoňovice (2x), Bezděčín (2x), Pašinka (2x), Skály v údolí Vrchlice (2x), víkendová Kozelka, víkendový Rabštějn, víkendový Ostrov, Suché skály (2x), Hruboskalsko, Roviště, Řež

 

Všem účastníkům děkuji za zájem i účast a těším se na hafo společných zážitků hlavně na skalách  🙂

Vopičák

Přímý odkaz na tento článek: http://www.alpici.com/2022/07/28/od-elevu-po-samostatne-lezce-2021-2022/