Výlet dětí z oddílu na ferratu “ Kočičí kameny“

V neděli 31.3. 2019 se vydaly děti z horolezeckého kroužku (většina ze skupiny D) na ferratu „Kočičí kameny“ v Jizerských horách.

Sraz byl stanoven v 09:00 hod na parkovišti u nádraží ČD v Liberci, odkud jsme se vydali vlakem do stanice Bílý Potok pod Smrkem. Tam na nás čekal vedoucí Radek s materiálem, který jsme rozdali dětem – ferratové sety, sedáky, helmy atd. si pak děti musely sami vynést k ferratě, kam to bylo asi 3 km po modré turistické značce.

Po krátké pauze na oběd, kdy si vedoucí „prolezli“ ferratu, aby určili jestli je pro tyto děti vůbec lezitelná, se pak děti oblékly do sedáků,  a šlo se na to.

Vedoucí se rozmístili na ferratě tak, aby měli neustálý přehled o lezoucích dětech, v prvním kole lezení se pak vystřídaly všechny děti. Po nich si lezení vyzkoušeli i někteří rodiče a sourozenci dětí z kroužku.

Ferrata není opatřena kovovými stupy, děti se musely spolehnout na sílu svých paží. Pokud měl ještě někdo o lezení zájem, mohl si ferratu zopakovat teď již s určeným vedoucím. Některé děti si tak zalezly čtyřikrát, každé dítě nejméně dvakrát.

Zhruba ve tři odpoledne jsem lezení ukončili a vydali se zpět na nádraží v Bílém Potoce, kde děti vrátily materiál a následně se rozjely opět vlakem zpět do Liberce k autům.

Ferrata byla sice krátká ( cca 70 m), dle průvodce je její obtížnost B , každopádně jsme s ostatními vedoucími usoudili, že tato obtížnost neodpovídá realitě, některé úseky jsme ohodnotili obtížností C/D a to zejména proto, že úplně chyběli kovové stupy. Všechny děti z oddílu si s touto ferratou poradily, pro většinu z nich to byla lezecká premiéra.

Chtěl bych poděkovat oddílu, že dětem umožnil tento pro některé opravdu silný zážitek, dále rodičům, kteří pomáhali s dohledem na ferratě a samozřejmě dětem i jejich rodičům.

Tak snad někdy,někde příště.

Instruktoři HO Alpici

Přímý odkaz na tento článek: http://www.alpici.com/2019/04/01/vylet-deti-z-oddilu-na-ferratu-kocici-kameny/