Budčice + Skály na Hlubockém potoce = výlet sekce Bouldrování

Sekce bouldrování měla na prodloužený víkend 17-19.7. resp. 24-26.7. naplánovanovaný výpad na vícedélky do Rakouska (Wilder Kaiser resp. Totes Gebirge). V obou víkendech byly špatné předpovědi a ty naše plány zhatili. Naštěstí Evka přišla před druhým víkendem s nápadem uspořádat „náhradní výjezd“ na skály v okolí Hlohoště, kde mají možnost zajištění ubytka s večerním ohněm. Z „místní nabídky skal“ jsme vybrali na sobotu Budčice a na neděli Skály na Hlubockém potoce. Účastníci akce: Evka, Jarda, Danča, Oťas, Vopičák.

Budčice (GPS: 49.7222847N, 15.1811992E)

Doporučené parkování podle popisů na netu je v obci Skala. Jako nejlepší se nám jeví zaparkovat v kempu Radost. Tam však v sobotu probíhal motorkářský sraz. Nicméně na zaparkování se s nimi dalo bezproblémů domluvit. Výčepní Martina z kempové hospůdky nám poradila cestu ke skalám a jelikož nebylo kam spěchat dali jsme na rozjezd „Rebela“ (někteří Plzeň, ale nepochutnali si). V dobré náladě jsme vyrazili hledat skalky, což znamenalo krátce projít kempem a proti proudu pokračovat podél vody (je tam trochu kopřiv). Druhou možností je vrátit se z kempu na silnici, pokračovat k ostré zatáčce (cca 70m od odbočky do kempu Radost) a zde prolézt zarostlým příkopem. Pak už jen sejít ke skalám po vyšlapané lesní cestičce. Pokud projdete kempem narazíte na první skály, které jsou lehce zarostlé a vizuálně s menším počtem cest. My pokračovali cca o 30m dál k dalším skalám. Ty už jsou vyšší a také nám tam přišlo více lezitelných cest. Za druhými skalkami jsou ještě třetí skalky, ale bez jakéhokoliv jištění. Navíc je pod nimi cekem bordel od rozbitého skla……takže to k návštěvě neláká. Pro celou oblast doporučujeme vzít si s sebou kartáč + šťáradlo. V některých pasážích cest je hodně zeleného mechu (v horní části uschlého) a spárky, kde možno případně zajistit, také neoplývají čistotou. Vizuálně se nám jevily nejlehčí na seznámení cesty „Pláteník 4+“ a „Ložená hrana 4-„. Oba tahači (Jarda, Vopičák) si vzhledem k množství mechu+hlíny ve spárkách a absenci štáradel užili svoje (jističi Evka+Oťas si také užívali). V obou případech vylezeno bez pádu jen s lehkým psychotanečkem v hlavě 🙂 Každopádně cesty jsou to pěkné a pokud by se ty mechy očistily a objevily všechny nerovnosti asi by ta obtížnost i celkem mohla i sedět. Další co jsme vyzkoušeli (už jen na TR) byl Hranař 4+, Trhlina 4, Cvokolík 3+. Dle mého názoru je však klasifikace Trhliny (4 vs 6+/7-) a Cvokolíka (3+ vs. horní část 6) úplně mimo a tak bych přidal min. 2 stupně. S pocitem vylezenosti a unavenými končetinami jsme se přesunuli do kempu Radost na jedno tekuté a pak vyrazili do Hlohova. Zde koupačka, buřty, kytára + hvězdné nebe nad hlavou….co víc si přát 🙂

Skály na Hlubockém potoce (GPS: 49.8525264N, 15.3685508E)

Nejvhodnější parkování je v obci Schořov (ohleduplně k okolním objektům poblíž č.p.68 resp. č.p. 65), pak lesní cestou cca 0,9km přímo, odbočit dorpava a popojít kousek lesem ke skalám. Nebo to obejít po cestě, pak je to cca 1,4km. Dle popisu k oblasti se jedná o dvě skalky výšky max. 5m vhodné pouze pro bouldering. Z mého pohledu je aspoň trochu využitelná pouze jedna a to ta levá více plotnovitá. Nicméně Oťas si při hledání i na tu pravou vyběhl „normálkou“. Na levé jsme jako všichni zdejší prvovýstupci „udělali asi 5 prvovýstupových směrů + 1 traverz stěnou“ :-). Opět je to lehce zarostlé a kartáč by tu neškodil. Na druhoustranu jedna z „našich cest“ se jmenuje myslím „mechový traverz“ a bez mechu by to nebylo ono. Dopady nic moc. Chce to trochu morálu, bouldermatku + nepadat (aspoň v některých z nich :-D). Po vyblbnutí (cca 5-6cest) a sežrání od komárů u potoka akce na vrcholu zakončena piknikem (kde komáři kupodivu vůbec nebyli). Cestou domů odměna výbornou zmrzlinou.

Foto pro přestavu o terénech zde (až je tam někdo z účatníků hodí). Také tam lze najít náš rychle vytvořený soupis možných skalních cílů v okolí.

Zapsal: Vopičák

Přímý odkaz na tento článek: http://www.alpici.com/2020/07/28/budcice-skaly-na-hlubockem-potoce-vylet-sekce-bouldrovani/