Mladí Horalové – 12.9.2020

I v letošním roce jsme se zúčastnili parádně vymyšlené i realizované soutěže všeobecných znalostí horolezce nazvanou „Mladí Horalové“.  Celorepublikové kolo bylo letos pořádáno šumpeským horolezeckým oddílem na skalách a v okolí Rabštějna.  Vzhledem ke vzdálenosti od Milovic (cca 235km) jsme vyrazili již v pátek. Část dětí autem s Janou Pozlerovou už po 13hod, část po 15hod s Vopičákem.  Na parkoviště vyhrazené účastníkům akce doráží Vopičákovo auto minutu před 19hod tzn. těsně před odjezdem předposledního pátečního svozu. Náhodička tomu chtěla, že během chvilky za námi doráží auta Nymburáků. Naházíme věci do svozového vozu a jdeme v klidném tempu společně nahoru k horské chatě. Cestou probíráme všechno možné. Nahoře si děcka rychle postavili stan, my s Nohou připravujeme žďáráky. Zbývá navečeřet se, zaregistrovat teamy do soutěže, absolvovat poradu rozhodčích a zástupců teamů a pak už je na programu jen volná zábava 🙂 Večerní pokec s přáteli, které jsem pár měsíců či rok neviděl super. Než usnu prohlížím si ještě tu hvězdnou nádheru nad hlavou. V noci byla trochu kosa v letním spacáku, to jsem asi maličko přehnal (budu se muset trochu víc otužovat :D)

V sobotu ráno pohodová snídaně u stolu v blízkosti horské chaty. Baštíme co si kdo přivezl, k tomu pro jistotu děckám shrnuji ještě info ze včerejší večerní porady rozhodčích a zástupců teamů. V 9:15 pořadatel Jirka K. a zástupci komise mládeže dětem (Magda, Jirka, Roman) shrnují a vysvětlují dětem poslední předstartovní informace. Celkem je letos 24teamů (1-9 – mladší, 11-24-starší).  Úderem 10:00 startuje první team (shodou okolností Nymburské Pičorky), poslední vyráží cca 13:25. Naši starší ve složení Veverka, Anet, Esí a Sára vyráží na trať v 11:37, mladší ve složení Pepa, Róza, Sofi, Kryštof ve 12:00. Rád bych oba teamy viděl alespoň na některých kontrolách. Jelikož žádný dospělák spojený se závodním teamem se nesmí pohybovat ani v závěsu teamu ani těsně před závodním teamem musím se celkem proběhnout. Povzbuzování na startu a v cíly zajišťuje Jana a Noha. Starší díky běhání stíhám sledovat na stanovištích 1.slaňování, 2.lezení, 4.zdravověda, 5.orientace (jen okamžik) a „opouštím“ je po doběhu na stanovistě 6.prusíkování+uzlování. Na stanovišti prusíkování+uzlování potkávám na čekačce mladší team. Nálada v teamu je výborná, dozvídám se podrobnosti z jejich snažení a chválím, chválím, chválím…. 😀 Dobíhají sem i starší, náladu mají taktéž výbornou a tak na čekačce rovněž chválím, chválím, chválím 😀 . Přeju jim úspech i na zbývajících stanovištích a ač nerad opouštím je. V „závěsu“ v opačném směru „sleduji“ mladší na stanovištích 3.prusíkování,  4.orientace (chvilku, abych viděl jak jim to jde), 5.zdravověda, 6.slaňování a 7.lezení. Před koncem lezení utíkám a povzbuzuji v cíli.

Oba teamy Alpíků opět zlepšení ve všech směřech a tak výsledkem 3. místo v kategorii mladší a 8. místo v kategorii starší. Nymburské Pičorky 3. místo ve starších. Všem teamům patří velká gratulace.

Po vyhlášení Jana s Veverkou, Rózou, Pepou, Kryštofem vyráží do Milovic. Večerní svoz jim dolů hodí všechny věci. Nechávají nám tam stany, tak spíme druhou noc po dvou ve stanech. Večerní kytarová zábava vně i uvnitř se maličko protáhla až do ranních hodin 😀 Ráno jsem ale jako „veverka čiperka“, rychle s Nohou balíme dva zapůjčené stany a Noha s Romanem v 8hod vyrážejí do Milovic. Zbytek ve složení Vopičák, Anet, Sofi, Sára, Esí jde lézt na přední skály. Dáme dvě cesty na třetí vež: 3kruhová mezi Olomouckou a Yetiho tak za 4, Pupek 5-. Po slanění z druhé cesty a pohledu na hodiny jdem na tábořiště pobalit stan i věci a ukuchtit společně oběd. Máme těstoviny s boloňskou omajdou „ala Monika“. Bylo to výborné, nic nezbylo, děkujme za tak velký kotel. Jen Esí má kvůli alergii vlastní stravu. Pobalíme poslední věci, hodíme batohy na záda a v klídku za občasného „brblání hlavní stěžovatelky 😀 na těžký batoh“ scházíme do Bedřichova. Skočíme do auta a těsně před 19hod jsme již v Milovicích.

Foto by Heřman Čadil, Pavel Vrána,Andea Nogová,  Jirka Kessler zde.

Videa od Heřmana Čadila na youtube krátká verze nebo dlouhá verze.

Zapsal: Vopičák

Přímý odkaz na tento článek: http://www.alpici.com/2020/09/14/mladi-horalove-12-9-2020/